Kestävät vesieristeratkaisut teollisuuteen

Tässä on listattuna vain pieni osa tekemiämme kohteita, ja kysymällä kohteista saa lisää tietoa. 

Katot

Länsisatama, Hanko
muovibitumikatto 2750 m2, 2016

Kohde oli erittäin likainen, ja se jouduttiin pesemään huolellisesti ennen töiden aloittamista. Katto ei ollut perinteistä sirotteellista huopaa, vaan karumpiin olosuhteisiin tarkoitettua muovibitumia. Katto primeroitiin vielä ennen varsinaista pinnoitustyötä tartunnan maksimoinniksi. 2mm kalvolla polyureaa katosta saatiin jälleen vedenpitävä, ja tarpeeksi kestävä erittäin vaativiin olosuhteisiin meren rannalle. 

Teollisuuskiinteistöt, Hanko / Hyvinkää
huopakatot, +5000 m2, 2015-> 

Tuotantoteollisuuteen keskittyvän yrityksen kiinteistöjen kattojen polyureapinnoituksia Hangossa sekä Hyvinkäällä. Katot ovat olleet perinteisiä tasakattoisia huopakattoja, joissa ollut ongelmana huopien halkeilut, sekä vuodot saumoista, kattokaivoista ja läpivienneistä. Pinnoituksen jälkeen katot ovat kauttaaltaan saumattomia, ja ruiskuttamalla myös kattokaivojen sekä läpivientien juuret saadaan tiivistettyä täydellisesti. 

Laitilan Kaupungintalo, Laitila
huopakatot 1100 m2, 2017

Kiireellisen aikataulun vuoksi Laitilan kaupungintalon huopakatot pinnoitettiin marras- ja joulukuussa 2017. Katto suojattiin sääsuojin kauttaaltaan, ja estettiin räntä- ja lumisateen pääsy katolle. Vanhoja kattohuopia availtiin paikotellen, ja tarkistettiin onko vuodot aiheuttaneet rakennevahinkoja. Tämän jälkeen katto pinnoitettiin polyurealla ja uusittiin IV-koneiden pellitykset. Pakkanenkaan ei ole este polyureapinnoittamiselle, kunhan pinnoitettava alusta on kuiva.

Lattiat

Teknos Oy, Rajamäki
Koulutusmaalaamon IV-konehuoneen lattia, 200 m2, 2017

Teknoksen Koulutusmaalaamon IV-konehuoneiden betonilattiat pinnoitettiin ylösnostoineen Teknoksen itse valmistamalla Teknopur 300 polyurealla. Uudesta betonilattiasta poistettiin betoniliimat huolellisesti hiomalla, jonka jälkeen alueet primeroitiin kahteen kertaan. Tämän jälkeen lattioihin ruiskutettiin n 2.5 mm kalvo polyureaa. IV-konehuoneet saivat erittäin kovaa kulutusta kestävän pinnoitteen, joka toimii samalla myös lattian vedeneristeenä. Ylösnostoilla estettiin myös mahdollisen kosteuden pääsy lattian ja seinäelementin väliin.

Fortum tuhkankäsittelylaitos, Pori
Prosessitilojen lattiat, 1400 m2, 2018

Fortumin uuden tuhkankäsittelylaitoksen prosessitilojen lattiat pinnoitettiin kauttaaltaan puhtaalla polyurealla. Sementtiliimat poistettiin tasopinnoista sinkopuhalluksella, ja ylösnostoista sekä konepedeistä hiomalla. Lattiat kestävät nyt raskaankin pyöräliikenteen sekä prosessista aiheutuvat kemialliset haitat. Kohteessa pinnoitettiin myös 4 kpl valuma-altaita. 

TYKS A-rakennus, Turku
IV-konehuoneiden lattiat 200 m2, 2017

TYKSin hallintorakennusten saneerauksessa tehtiin tiloihin uudet IV-konehuoneet. Konehuoneiden lattiarunko oli puinen, jonka päällä oli kipsilevytys. Levyjen saumat sekä ruuvien reiät kitattiin ja hiottiin huolellisesti, jonka jälkeen lattiat ja ylösnostot primeroitiin kipsilevylle sopivalla tartunta-aineella. Tämän jälkeen suojattiin jo maalatut seinät ja tolpparakenteet, ja pinnoitettiin lattiat ylösnostoineen n. 2mm kalvovahvuudella. Työhön sisältyi myös pieni pätkä rappusia, näidenkään pinnoittaminen polyurealla ei ollut ongelma. Polyurean nopean kuivumisen ansiosta saadaan myös pystypinnoille kertalevityksenä haluttu kalvonvahvuus. Pinnoitteen karheutta pystytään myös säätelemään, jolloin liukkauskaan ei ole ongelma.

Turku Energia, Turku
Lämpölaitoksen pumppuhuoneen lattia 60 m2, 2017

Lämpölaitoksen pumppuhuoneen lattian vedeneristykset tehtiin käsinlevitettävällä joustavalla polyuretaanielastomeerillä. Tilassa oli useita herkkiä prosessilaitteita sekä pumppuja ja se oli poikkeuksellisen hankala ja ahdas tila, joten ruiskuttavien elastomeerien käyttäminen ei ollut optimaalinen vaihtoehto. Sementtiliimat poistettiin huolellisesti, jonka jälkeen alueet primeroitiin kahdesti. Tämän jälkeen lattialle levitettiin itsestään tasoittuva polyuretaanipinnoite kahteen kertaan. Lopulliseksi kalvonvahvudeksi jäi n 3mm.
 

Valuma-altaat ja säiliöt

Varissuon Lämpö, Turku
Lämpölaitoksen valuma-altaan pinnoitus 350 m2, 2013

Lämpölaitoksen öljysäiliön valuma-altaasta poistettiin sementtiliimat hiekkapuhalluksella jonka jälkeen allas pinnoitettiin tiiviiksi polyurealla. Valuma-allas ja säiliö kohteissa polyurealla saavutetaan täysi suoja imeytymistä sekä korroosiota vastaan. Polyureat kestävät myös useimpia kemikaaleja upotusrasituksessa.

Vantaan Energia, Vantaa
Lämpölaitoksen valuma-altaan pinnoitus 210 m2, 2013

Vastaava urakka kuin Varissuon Lämpölaitoksen valuma-allas. Sementtiliimat poistettiin hiekkapuhalluksella, jonka jälkeen allas pinnoitettiin tiiviiksi polyurealla.

Harjavallan Suurteollisuuspuisto, Harjavalta
Kemikaalisäiliön valuma-allas, 60 m2, 2017

Suurteollisuuspuiston prosessitilojen saneerauksessa rakennettiin uusia kemikaalisäiliöitä, sekä näille betoniset valuma-altaat. Valuma-altaiden eristystyöt tehtiin polyurealla. Pinnoitettavat alueet hiottiin ja tasoitettiin huolellisesti. Tämän jälkeen levitettiin tartuntaprimeri, johon levitettiin kynsihiekka äärimmäisen kovan tartunnan aikaansaamiseksi. Primeriden kuivuttua altaat pinnoitettiin n 5mm kalvonvahvuudella.

Chemec Oy, Rauma
Kaoliinisäiliön pinnoitus, 150 m2, 2015

Chemec Oyn vanha teräksinen kaoliinisäiliön sisäpuoliset pinnoitukset alkoivat olemaan tiensä päässä. Vanhat pinnoitteet poistettiin säiliöstä hiekkapuhalluksella, sekä karhennettiin teräksinen pinta uusien pinnoitteiden tartuntaa varten. Hiekkapuhalluksen jälkeen säiliö siivottiin, primeroitiin ja pinnoitettiin polyurealla n 4m korkeuteen asti. Pinnoitteen reuna ankkuroitiin teräslistalla kiinni säiliön seinään.

Metsä Fibre Oy, Rauma
Jäähdytysvesitornien altaan pinnoitus, 1100 m2, 2017

Tehtaan vanha betoninen jäähdytysvesiallas vedeneristettiin sisäpuolelta ruiskutettavalla sementtipohjaisella vedeneristeellä. Vanha betoninen allas kärsi talvisin pakkasrapautumisesta kun vesi imeytyi sisäpuolelta rakenteisiin ja talvella jäätyi. Altaissa oleva vesi toimi myös sprinklerijärjestelmien vetenä. Tehtaan huoltoseisakissa meillä oli 4 vuorokautta aikaa altaan pinnoitustöihin. Allas pestiin huolellisti kuumalla vedellä, jonka jälkeen isot halkeamat sekä rappeumat injektoitiin täyteaineella. Tämän jälkeen allas pinnoitettiin sementtipohjaisella vedeneristeellä. Kalvonvahvuudeksi tuli keskimäärin 2,5 mm. 

Kivijalat

Kivijalkakohteet seuraavat kaikki melkein samaa kaavaa. Rakennus on korjaustöiden alaisena, ja kivijalka on kaivettu kokonaan näkyviin sekä putsattu huolellisesti. Tämän jälkeen betoni on primeroitu 1-2 kertaa, kohteen vaativuudesta riippuen. Tämän jälkeen kivijalka on vedeneristyetty polyurealla. Kivijalan valun profiilista johtuen materiaalimenekki on ollut heittelevää tiiviin pinnan aikaansaamiseksi, n 2-4 litraa / m2. Menetelmä on kuitenkin nopea, ja maatäytöt voidaan aloittaa heti pinnoituksen jälkeen. Kohteissa joissa on tarvetta lisälämmöneristykselle, kauttamme on myös mahdollista tilata ruiskutettavaa polyuretaanivaahtoa joka on myös erinomainen vaihtoehto kivijalkojen eristykseen, eristettävien pintojen hankalista muodoista johtuen. Ruiskuttamalla hankalatkin profiilit ja muodot saadaan aina 100 % tiiviiksi. 

  • As Oy Koillisväylä 9A, Lauttasaari, Kivijalan vedeneristys, 85 m2, 2016
  • As Oy Klaukkalan Puolukkarinne, Klaukkala, Kivijalan vedeneristys, 85 m2, 2016
  • As Oy Ryytimaantie 21, Haaga,  Kivijalan vedeneristys, 50 m2, 2017

Höyrynsulut

Turun Kaupunginteatteri, Turku
Yläpohjien höyrynsulut, 4000 m2, 2016-2017

Turun Kaupunginteatterin saneerauksen yhteydessä betonisten yläpohjien höyrynsulut tehtiin ruiskutettavalla polyurealla. Kohteessa pinnoitteeseen ei kohdistu mekaanista rasitusta juuri ollenkaan, joten pohjatyöt tehtiin kevennettyinä. Vanhoja betonipintoja ei sen koommin käsitelty, vaan imuroitiin ja putsattiin vain huolellisesti. Tämän jälkeen pinnat primeroitiin, ja pinnoitettiin polyurealla n 2mm kalvovahvuudella. Tartuntalujuus oli silti erittäin kova pinnoitteiden ominaisuuksien sekä vanhan betonin karkeasta pintaprofiilista johtuen, vaikkei pintaa käsitelty ennen pinnoituksia esim hiomalla tai sinkopuhalluksella. Ruiskutusten jälkeen elastomeerin / höyrynsulun päälle asennettiin lämmöneristykset. Kohteessa käytettiin Teknoksen Teknopur 300 polyureaa, jonka höyrynläpäisevyys on 8g / m2 / vuorokausi. Polyurea kesti myös hyvin rakennusaikaisen liikenteen ja kävelyn pinnoilla, eikä höyrynsulun rikkoutumisesta tarvinnut murehtia.

Pihakannet

Tripla, Helsinki
Pihakannen vedeneristys, 1000 m2, 2017

Triplan työmaalla teimme alihankkijana pihakansien vedeneristyksiä ruiskutettavalla polyurealla n 1000 m2. Tasopinnat on sinkopuhallettiin ja pystypinnat hiottiin, jonka jälkeen betoniin asennettiin tartuntaprimeri + kynsihiekka. Tämän jälkeen kohteeseen on ruiskutettiin polyureaa n 2,5 mm vahvuudella. Polyurea sopii korkean elastisuutensa tähden erittäin hyvin betonisten pihakansien vedeneristykseen. Se kestää hyvin betonin elämisen, ja silloittaa mahdolliset isotkin halkeamat tehokkaasti murtumatta.

Myllypuron Kampus, Helsinki
Pihakansien vedeneristys, 800 m2, 2017

Myllypuron Kampuksen työmaalla teimme alihankkijana pihakansien ja muiden betoni- sekä teräspintojen vedeneristyksiä ruiskutettavalla polyurealla. Tasopinnat on sinkopuhallettiin ja pystypinnat hiottiin, jonka jälkeen betoniin asennettiin tartuntaprimeri + kynsihiekka. Tämän jälkeen kohteeseen ruiskutettiin polyureaa n 2,5 mm vahvuudella. Polyurea sopii korkean elastisuutensa tähden erittäin hyvin betonisten pihakansien vedeneristykseen. Se kestää hyvin betonin elämisen, ja silloittaa mahdolliset isotkin halkeamat tehokkaasti murtumatta. Kohteessa liitettiin myös teräselementtejä saumattomasti betonipintoihin yhtenäisellä vedeneristekalvolla. Työmaa on kesken, ja vedeneristyksiä tullaan jatkamaan tulevaisuudessa samalla menetelmällä.

Pysäköintitasot

Teollisuuskatu 33, Helsinki
Pysäköintitasojen vedeneristys, 1500 m2, 2016

Teollisuuskatu 33n liikekiinteistön saneerauksen yhteydessä vedeneristettiin polyurealla pysäkointitasot, ajoramppi sekä kukka-allas. Tasopinnat sinkopuhallettiin ja pystypinnat hiottiin sementtiliiman sekä epäpuhtauksien poistamiseksi. Pinnoitteeseen tehtiin n 150mm korkeat ylösnostot seinille, ja betoniseiniin ajettiinkin 10x10mm urat, johon pinnoitteen reuna oli hyvä päättää. Pinnat primeroitiin huolelllisesti kahteen kertaan, ja primeriin asennettiin kynsihiekka. Tämän jälkeen tasopintoihin ruiskutettiin 4mm kalvo polyureaa, ja erittäin kovalle kulutukselle joutuvaan ajoramppiin 6mm kalvo polyureaa. Liikuntasaumoihin pinnoitekalvon sisälle liimattiin vahvikekankaat, joka jakaa liikuntasauman elämisestä johtuvaa rasitetta laajemmalle alueelle. Polyureapinnoite maalattiin tämän jälkeen haluttuun RAL-sävyyn polyuretaanilakalla, johon sekoitettiin kvartsihiekkaa liukuesteeksi ja kitkan lisäämiseksi. Liukuestepinnan ansiosta polyureapinnoitettu pysäköintitaso ei ole liukas ja on näin ollen turvallinen kulkea ympäri vuoden.

Sillat

REDI - Kalasatamankadun silta, Helsinki
Siltarakenteiden vedeneristys, 1350 m2, 2017

REDI - Kalasataman Keskus / Kalasatamankadun sillan rakenteita vedeneristettiin SILKO-hyväksytyllä ruiskutettavalla polyureajärjestelmällä. Sillan ajoväylien jakajien / väliseinien perustukset ankkurointineen vedeneristettiin kauttaaltaan polyurealla. Väliseinien kiinnityskohtien sekä moninaisten muotojen tähden rakenteita ei olisi pystynyt mitenkään vedeneristämään tehokkaasti perinteisin menetelmin. Rakenteet hiekkapuhallettiin ja putsattiin huolellisesti, jonka jälkeen tehtiin tartuntaprimerointi + kynsihiekan levitys. Kynsihiekoituksen jälkeen ja ensimmäisen tartuntaprimeri kerroksen kuivuttua alueet primeroitiin vielä uudelleen. Tämän jälkeen kohteeseen ruiskutettiin polyureaa n 2.5 mm kalvovahvuudella. Kohteen vedeneristystyöt elastomeerijärjestelmällä tehtiin alusta lähtien täysin SILKO-ohjeiden mukaisesti.

Laajemman referenssilistan saat pyytämällä.